3. Men vad händer...kan en bibel vara korrupt ?


 Döm om min förvåning då jag upptäckte att biblar kan vara korrupta. Visst hade man misstänkt att Jehovas vittnen for fram med vilseledande lära, men att även den bibel som vi i med varierande framgång pluggat i skriftskolan i unga år också var ett försök att ytterligare förvilla oss redan misstänksamma till bibels skrift. Så vad skall man nu verkligen kunna lita på då? 

Jo, för fram till 1880-talet så hade den protestantiska världen förhållit sej till en och samma skrift som den verkliga och sanna, nämligen "Textus Receptus", reformationsbibeln från 1500-talet som i engelskt version kallas King James version (KJV) och är från 1611. 

Men så kom först jehovas vittnen att stryka bort och ändra text på 120 olika ställen i KJV (kommer att återkomma till dessa ändringar senare) sen kom professorerna Westcott och Hort fram med en nygrekisk text som blev vår 1917 års bibel. De båda männen trodde inte ens på Gud, vilket framgått ut deras korrespondens sinsemellan under deras 1917 års versions tillkomst samt att dom ägnade sig åt spiritism

Sen har det accelererat så dagens "moderna"  sk svenska biblar ändats på över 3400 olika ställen och detta endast i nya Testamentet (NT) 

Det har gått så långt att bibel 2000 kom till som ett beställningsarbete från den svenska socialdemokratiska regeringen. 

Därför har jag Reformationsbibeln (https://bibelonline.se/bibel.php) och KJV (https://nyatestamentet.nu/) som rättesnöre till tanke ,ord och handling

Fotnot1: Textus Receptus är en grekisk grundtext till Nya Testamentet sammansatt av Erasmus av Rotterdam på 1500-talet. Den bygger på majoriteten av de textfynd som fanns tillgängliga, de flesta med bysantinsk bakgrund från 800-talet. Texten kom att kallas Majoritetstexten, eller den [av Gud] mottagna texten, Textus Receptus. (Wikipedia)

 Fotnot 2:Nya testamentet i originalgrekiska är en grekspråkig version av Nya testamentet som publicerades 1881. Det är också känt som Westcott och Hort-texten efter dess redaktörer Brooke Foss Westcott och Fenton John Anthony Hort. Textforskare använder förkortningarna "WH" eller "WHNU". (Wikipedia) 

Fotnot 3 Bibel 2000 https://www.jure.se/ns/default.asp?url=visatitel.asp?tuid=6338