32. Vad är Hjälparen, egentligen...?


 

När han hade sagt detta, andades han på dem och sa till dem: Ta emot den Helige Ande. (Joh.20:22) Detta skedde efter Kristi uppståndelse, men före Han blev upptagen till himlarna.

Det betyder att först efter att Fadern fullbordat sitt verk i Kristus så kunde Han ge de 11 lärjungarna sin Ande. Men fast de fått del av Kristi Ande så lovade han be Gud, Fadern, efter att Han blivit upptagen till himlarna om en annan Hjälpare.

Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare, för att han ska vara hos er för alltid, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot, eftersom den inte ser honom och inte känner honom. Men ni känner honom, eftersom han förblir hos er och ska vara i er.” (Joh.14:16-17)

Frågan blir: Då lärjungarna fick av Jesus, sin och Faderns Ande, så vad är då Hjälparen?

Jo, enligt Thayer så förklaras ”hjälparen” (Strongs nummer G3875) :

1. av Kristus, i hans upphöjelse, vid Guds högra sida, vädjande till Gud Fadern om förlåtelse för våra synder.

2. av den Helige Ande som är avsedd att ta Kristi plats hos apostlarna (efter hans himmelsfärd till Fadern), för att leda dem till en djupare kunskap om evangeliets sanning och ge dem den gudomliga styrka som behövs för att de ska kunna genomgå prövningar och förföljelser på uppdrag av det gudomliga riket..

Och Strongs definition av ”Hjälparen” är: En förebedjare, tröstare, förespråkare. 

Nästa fråga dyker då automatiskt upp när man läser Thayers förklaring om vad ”Hjälparen” är?

Blev ”Hjälparen” utsänd av Fadern, genom Jesu bön till Honom, endast skickad till de 12 av Gud utsedda och av Jesus lärda, apostlarna? Är "hjälparen" Guds som Gud sände de 12 Apostlarna att i ande och kraft föra ut evangeliets budskap om vår vår möjlighet till räddning i den av Honom smorde Kristus/Messias?  

Det verkar så, för Bibeln berättar inget annat åt mej, än. Så gott folk om ni hittar något annat så tar jag gärna emot den lärdomen. Jag letar vidare, och ber Gud leda mej.

Tills dess gläds jag av att : ”Kristus, i hans upphöjelse vid Guds högra sida, vädjande till Gud Fadern om förlåtelse för våra synder" finns.

Fotnot 1. Notera att Jesus andades på lärjungarna. ”Andades” gjorde också Skaparen då han gav liv åt Adam och Eva i begynnelsen. Ett intressant ”fenomen” som vi absolut måste få återkomma till.    Fotnot 2. Hjälparen är sanningens ande, sänd till apostlarna. Det, om något, styrker ju deras trovärdighet. Jesus är ju sanningen. 

Fotnot 3. Referenser:  https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Henry_Thayer