36. Ordet är levande...och skarpt!

 


Hebreerbrevet 4:12
”För Guds ord är levande och kraftigt och skarpare än något tveeggat svärd, och tränger igenom tills det skiljer själ och ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.”

Vad berättar Paulus här i sitt brev till Hebre’erna? Faktiskt mer än vad vi ofta tänker:

Guds ord är levande. Ordet är Kristus och Han är Gud, uppenbarad i människogestalt och i högsta grad levande och uppstånden. Det har vi alla de 12 apostlarnas vittnesmål om. Eftersom ordet är levande så verkar det i oss varje timme, varje minut. Jo, även när vi sover. I modernt tänk blir det väl att Gud är med oss 24/7. Leder gör Han blott vi ber honom.

Ordet är kraftigt! Det verkar med kraft i dig. Du känner värme då du träffas av Hans ord, men känner kyla, olust då du vet att du felat mot ordet, mot Kristi vilja och Guds bud. Ingen behöver säga det till det. Du känner det. Gud har gett dig ett samvete att leda dej. En domare över ditt hjärtas uppsåt och tankar.

Ordet är skarpt. Det är det skarpaste som finns. Och det skär åt båda hållen , likt ett tveeggat svärd. Liknelsen är upplysande. Så skarpt att det tränger igenom ända tills det det skiljer ande från själ samt märg från led.

Själ från ande? Jo enligt den sk vetenskapen så består vi av kropp och själ, mer än så är vi inte. Men så kommer Paulus och påstår att vi består av kropp, själ och ande (1Tess 5:23) . Så det betyder att Guds ord är så skarpt så det till syvende och sist visar vilken ande vi har, Guds, självets eller någon ond ande. Vilken av dessa vi besitter avslöjar vår frukt i oss.

Märg från led då? Märg är ju vårt innersta i kroppen. Led är något som samman-fogar. Guds ord skär ända till vårt innersta, vår märg, vår livsnerv. Så Ordet, om något, är kraftigt.


Fotnot 1: Det finns många olika funderingar om det är skillnad mellan själ och ande, bla via hänvisningar till GT. Men vi ska läsa som det står för Guds ord ÄR levande. Inte står det någonstans att vi ska hitta på egna tolkningar. Om så vore fallet så hade vår Herre gett ut en handbok. Nu gjorde han inte så utan gav oss sitt levande ORD.

Fotnot 2: Hebre’er: "det folk som gick över floden Eufrat" (källa:Wikipedia)

Fotnot 3: Thayers förklaring av "levande": att leva, andas, vara bland de levande (inte livlös, inte död)    -levande vatten, som har livskraft i sig och utövar densamma på själen