37. Är hörsel vägen till Gud...?

 


Uppmaningarna är klara: 1.”Sök först Guds rike..” och 2. ”Hans rättfärdighet..” (Matt.6:33)
Men hur? Jo, vi ska söka (1.), läsa (2.), höra (3.) och be (4).

1. Sök och vi ska finna. ”Be och ni ska få, sök och ni ska finna, bulta och det ska öppnas för er.” (Matt.7:7)

2. Läs: ”Det står skrivet: Människan ska inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.” (Matt.4:4) Läser vi dessutom högt så hör vi också. Något vi redan som barn fick lära oss i hur vi lär in vår läxa bäst och säkrast.

3. Hör: ”Alltså kommer tron av det hörda och det hörda genom Guds ord.”  (Rom. 10:17) ( mer om detta finns i inlägg nr. 7) .
Men så kommer varningen, en varning som kommer direkt från Kristus till lär-jungarna och i förlängningen till oss som söker sanningen. Var noga hur ni lyssnar! Något som Jesus tar fram åt sina lärjungar i liknelsen om såningsmannen (Luk.8)

Var därför noga med hur ni lyssnar. För den som har, åt honom ska bli givet, och den som inte har, från honom ska tas också det han tror sig ha.” (Luk.8:18)
”Och en del föll i den goda jorden, och det växte upp och gav hundrafaldig skörd. 

 Då han sa detta, ropade han: Den som har öron till att höra, han må höra.” 

Det var ju bara en del som föll i god jord av det som såningsmannen sådde. Detta trots att all säd var lika grobar för säden är ju Guds ord.
” Den som har öron till att höra, han må höra.” ropade Jesus. (Luk.8:8) 
 Det var inte ofta som Jesus ropade. Så detta måste vara extra viktigt.

Stanna upp en stund vid detta Jesu utrop! Visst har vi alla öron, men har vi dem till att verkligen lyssna med ?
 Och fram för allt att lyssna noga på Guds ord som Jesus manar till? Han sade ju:
”Åt er (lärjungarna) är det givet att veta Guds rikes hemligheter, men åt de andra ges det genom liknelser, för att de med seende ögon inget ska se och med hörande öron inget ska förstå.” (Luk.8:10)

Här är nog Jesus åter mycket tydlig. Men hör vi Honom? Hör vi Guds ord, eller kommer det till oss genom falska profeter? (Matt.7:15) Då det finns över 36000 olika så kallade kristna församlingar, så kan INTE alla ha rätt. Det är väl inte bara för att vara svår som Jesus uppmanar lärjungarna och oss till att vara noga! 

Säger detta oss, att liknelser uppfattas olika av de som funnit den rätta Guden, genom den rätta Kristus, eller de som bara hör utan att lyssna? Det verkar onekligen så. För vi läser i Luk.8:18. ”Var därför noga med hur ni lyssnar. För den som har, åt honom ska bli givet, och den som inte har, från honom ska tas också det han tror sig ha. Kan man annat tänka än den sanna tron är det som Jesus syftar på? 
4, Be. Naturligtvis är bönen/sökandet enda vägen till Gud, men genom att höra och läsa så bör du försäkra dej om att det är den sanna Guden du ber till.

Så ge akt på att Jesus säger: ”Var därför noga med hur ni lyssnar. ” Borde vi då  ta denna varning på mer allvar än vi allt för ofta gör?

"Ge akt på dig själv och på läran. Håll troget ut med det, för när du gör det, frälser du både dig själv och dem som hör dig." 1Tim.4:16.

Ska vi inte be till Gud att Han ger oss lyssnade öron? 

Paulus uppmanar Timoteus i 1Tim. 4:13 "Fortsätt att läsa högt ur Skriften, förmana och undervisa tills jag kommer."

Fotnot 1: ”Mina får hör min röst, och jag känner dem, och de följa mig” (Joh.10:27) (SRB) . "Lyssna", "hör" och "öron" tycks många gånger vara viktigare än synen i Bibeln.

Fotnot 2: Matt 27:46, Matt 27:50, Mark 15:37, Luk 8:8, Luk 8:54, Joh 7:28, Joh 7:37, Joh 11:43, Joh 12:44 omtalar de ställen där Jesus ropar. Alla mycket, mycket viktiga.

Fotnot 3: I 1917 års version står i Joh.10:27 "Mina får lyssna till min röst, och jag känner dem, och de följa mig". Det betyder att de lyssnar ,men det säger ju inte att de hör. Samma ordalydelse finns i SFB.