41. HÖR och förstå.

Och Han kallade till sig folket och sa till dem: ”Hör och förstå”. (Matt. 15:10)

Den svenska texten på bilden blir ”Om du vill höra Gud tala, läs din bibel. Om du vill höra Gud tala hörbart, läs din bibel högt.” säger ju exakt vad som gäller hur Gud talar till oss.

Sättet Gud talar till oss beskrivs i av Paulus i sitt brev till Hebre’erna i kapitel 1 och verserna 1-2. Och i vers 3 vem Gud talar till oss genom, nämligen Guds återsken.

1.”I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna”

- ”forna tider” betyder här det gamla testamentet. Då vi tänker att det var ca 400 år från att det gamla testamentet skrevs klart till att tiden för det nya kom genom Apostlarna, så bör vi notera att under 400 år talade inte Gud alls till sitt folk annat än genom sin skrift. 

2.”I dessa sista dagar har han talat till oss genom Sonen, som han har satt till arvinge över allt. Genom honom har han också skapat universum.”

- här säger Paulus att ”i de sista dagarna” så talar Gud genom Sonen Kristus Jesus, sonen som av Gud själv är smord till konungarnas konung. De sista dagarna betyder också att det inte kommer fler förbund som Gud kommer att prata till  fallna, sökande eller troende. Det sista tiden är och förblir den sista tiden.

Men Gud skickade i stället genom Sonen ut sina utvalda 12 Apostlar för att med ande och kraft föra ut budskapet om sitt Ord. Ordet som blev bekräftat av Sonen och som vi får och fått höra genom dem. 

3.”Han är hans härlighets återsken och hans väsens avbild och bär allt med sitt mäktiga ord. Sedan han genom sig själv renat oss från våra synder har han satt sig på Majestätets högra sida i höjden.”

Något annat sätt framkommer inte i Bibeln på hur Gud talar till oss i dessa våra sista tider. Så åter igen ska, bör och måste vi  lita på Guds ord och fram för allt ingen annans.

Visst leder Gud oss och bekräftar sin närvaro till oss i tydligt bekräftade bönesvar vi alla får ta del av men det är inte något Han talar till oss direkt. Det bör vi ha i vårt minne och medvetande.

Klart är att ska vi läsa Skriften för att genom den kunna avtyda och förkasta de otaliga falska profeter som också i den sista tiden framträder i mängder. Uppträder bedrägligt för att få så många av Guds utvalda till avfall från den sanna tron som bara är möjligt. (Då svarade Jesus och sa till dem: Se upp så att ingen bedrar er.) Matt 24:4 SRB 

"För den tid ska komma, då de inte ska tåla den sunda läran, utan efter sina egna begär ska de samla åt sig lärare, allteftersom det kliar dem i öronen, och vända sina öron från sanningen och vända sig till myter." (2Tim.4:3-4) 

Så läs din Bibel ofta och högt för: ”Alltså kommer tron av det hörda och det hörda genom Guds ord” (Rom.10:17) SRB https://bibelonline.se/studyb.php

Du behöver ingen annan bok! För ingenstans hittar du att Gud i Sonen uppmanar oss läsa något annat än Skriften. ”För Guds ord är levande och kraftigt och skarpare än något tveeggat svärd, och tränger igenom tills det skiljer själ och ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.” (Hebr.4:!2)

 Tror och litar vi inte på Hans ord, varför skulle det bli mer trovärdigt om det går via någon annan bok? Nej...skriften och skriften allena.

Ännu viktigare blir det då man betänker vad Jakob säger i 3:1 "Mina bröder, inte många av er bör bli lärare. Ni vet att vi ska få en strängare dom." Det lämnar oss att lära sanningen av egen vilja, ty få bör bli lärare enligt Jesu halvbror Jakob.

Fotnot 1: Rubriken är hämtad från Joh.10:27 ”Mina får hör min röst, och jag känner dem, och de följa mig” (Joh.10:27) (SRB) .

Fotnot 2: Bildtexten är lånad från en av Justin Peters videon . Peters är uttalad Calvinist men mycket bibeltrogen i sina bibelstudier. Så denna text är faktiskt värd att lyfta fram. Och för er som vill ta del av hela Peters tankar om detta så hittar du den här: https://www.youtube.com/watch?v=JItLcIFL2F8&t=9s 

Fotnot 3: Är det inte framgångspredikningarnas tid som är nu och som Paulus berättar om i 2Tim 4:3-4? En tid då folk söker en lära efter sina egna begär? En tid då folk förvills bort från den sunda läran? En tid då det kliar i öronen? En tid då den ena framgångspredikanten försöker överträffa den andra? En tid av villfarelse?