40. Grundstenen i vår riktiga Bibel.

 


Oberoende om vad vi tycker och tror så är och förblir de fem "endast" / solae grundbulten i Bibeln. Och genom dessa blir de också vår lära och doktrin. Ingen kan förbise detta faktum.
Det är känt att alla reformister var eniga om denna sanning, till och med så starkt att de var beredda att gå i döden för sin tro. Och vissa tvingades dit också av den romersk-katolska inkvisitionen för sin ”protestantism” mot det dåtida stora makt-väldet och dess tyranni. Ofta förbiser vi att protestantismen, utan undantag, varit den största väckelsen av alla. Utan den, och dess förkämpar, hade knappast dessa efterkommande väckelser (bla om dopfrågan och sabbatsvilan) orkat så långt.
 
Så vad är då dessa grundbultar? De är redan serverade till dukat bord för oss:

1. Sola Scriptura - endast genom Skriften.
- ”det står skrivet” är något Kristus många gånger hänvisar till. Inte hänvisade Han till att vi skall läsa någon annan bok!. Inte heller uppmanade apostlarna oss att läsa något annat än deras brev, de brev som är/ var nyttiga till undervisning. Det enda vi sett genom någon annan bok är att den har lett till splittring i Guds församling. Hur kan vi tro att vi ska få Guds ord till oss från annan bok än Bibeln?

2. Sola Gratia - endast av nåd.
- det är endast av och genom Guds kärlek till oss fallna människor vi kan få nåd. Ingen annan kan ge nåd. Inte heller ger oss någon gärning nåd.

3. Sola Fide - endast genom tro.
- den skrift vi kallar Bibeln, nämligen det gamla testamentet, evangelierna och breven visar entydigt på att det är tro och endast tron som är grunden. En tro på Guds ord framfört till oss genom Jesus Kristus, Guds son, är det enda som ger nåd åt de som söker det eviga livet.

4, Solo Christo - endast genom Kristus.
- det är endast genom Kristus vi kan komma till det eviga. Han är vägen och sanningen som ger dig liv.

5. Soli Deo gloria - endast Gud till ära.
- all ära åt Gud, vår Fader, för Han har kallat dig och lett dig in till frihet. Äran är inte församlingens eller din egen. Inte heller någon förkunnares eller ledares utan endast Guds kraft som verkade i Kristus Jesus. 

Fotnot 1: Jo jag vet att Jesus är hörnstenen på vilken församlingen byggs och skall byggas,och då kan och bör Bibelns fem solas vara en grundsten.

Fotnot 2. Jag skriver riktig Bibel, för reformationen och de Biblar som kom till i samband med den och boktryckarkonstens tid är och var de Biblarna som startade den största väckelsen sedan Jesu tid.

Fotnot 3:Om tron; ”Ty vad säger Skriften? "Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet" (Rom 4:3). En vers som säger allt.

Fotnot 4: Jesus sa till honom:”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” (Joh. 14:6)