49. Be aldrig till änglar.


 

”Och jag föll ner för hans fötter för att tillbe honom, men han sa till mig: Se till att du inte gör det. Jag är medtjänare till dig och dina bröder, de som har Jesu vittnesbörd. Tillbe Gud, för Jesu vittnesbörd är profetians ande”, står det i Uppenbarelseboken 19:10

Det var en ängels befallning till aposteln Johannes då han i sin iver att vara Gud till lags föll ner på knä inför ängeln.

Uppmaningen är klar:” Se till att du inte gör det.” . Nämligen se till att du aldrig gör så.

Den moderna nya tidens sk ”kristendom / new age” leder lätt in oss på ett villospår här igen. Men uppmaningen är så klar att den nog inte ska kunna missförstås.

Änglar (alla de som tillhör Gud) är den rättroendes medtjänare till en broder som bär Jesu vittnesbörd om Gud och allas vår Fader.

Samma ängel, som är utsänd av Gud till Johannes, säger också att vi ska tillbe Gud. För att det vittnesbördet om Gud som Jesus vittnade om i sin vandring här på jorden är denna profetias ande.

Allt är ofrånkomligt faktum att det är Gud, och endast Gud vi skall tillbe och åkalla. Kristus är vittnesbörden om Gud så därför skall vi tillbe Gud i Jesu namn. Inte till änglar, inte till anden, endast till Gud Fadern och Skaparen. Svårare än så är det inte.

Lägger till man till vad som står i Uppenbarelseboken 22:18-19 ”För jag försäkrar var och en som hör profetians ord i denna bok: Om någon lägger något till detta, så ska Gud på honom lägga de plågor som är skrivna i denna bok. Och om någon tar bort något från orden i denna profetias bok, ska Gud ta bort hans del från livets bok och från den heliga staden och från det som är skrivet i denna bok.” , så kan man inte bortse från att detta en sanning från Gud med konsekvenser för de som inte följer.

Med oförståelse, men ändå med respekt för deras val, kan jag inte greppa denna änglatillbedjan. För de änglar som finns är skapade av Gud och beskrivs i Bibeln. Så om dessa änglar finns så måste ju Skaparen finnas.

Jag har inte hittat någon lärobok, likt Bibeln, som visar på någon annan skapare av dessa änglar. Men ärligt talat så har jag inte sökt heller.

Jag är säker på att de vänner som tillber och rådfrågar sina änglar ändå på något sätt söker Gud, men inte nått ända fram. Uttrycket ”så nära, men ändå så långt borta” ger tydlighet i detta sökande. Må vi be att de når ända fram.

Sen både kan och bör den rättroende be Gud om Hans änglars beskydd för sig själv, för de nära och för församlingen. De är en resurs som vi alltför ofta glömmer bort.

Fotnot 1. Bibeln berättar inte om kvinnliga änglar som vi så ofta ser på våra tavlor. Endast om änglar, utan att nämna kön och om manliga, likt den i Upp. 19:10.

Fotnot 2. Flera av mina bekanta ber till änglar. Att be till eller rådfråga änglar är inte kristendom i någon som helst form. Utan det är andra andemakter som åkallas i denna dyrkan.

Fotnot 3. Det finns 2/3 av alla skapade miljarder änglar som tillhör och tjänar Gud. Resten, 1/3 tjänar den onde och kallar för demoner.

Fotnot 4. Änglar i Guds tjänst är något vi bör återkomma till. Det glöms för ofta bort i ens bön.