57. Kommer Kristus finna TRON....?

 


Hur många frågor ställde Kristus till oss egentligen? Han ställde en fråga, samma fråga tre gånger, till Simon Petrus innan sin himmelsfärd under de få gånger Han visade sig uppstånden från det döda inför sina apostlar. Men ställde han fler frågor till oss? Hittils har jag inte noterat fler till oss, men jag läser vidare och lär.

Då Jesus Kristus ställer en fråga till oss, mänskligheten, så är den absolut av största vikt! Framför allt måste den tas för största möjliga allvar för oss så kallade troende! Att Han som Gud ställer en sådan fråga visar om något på vår egen förtappelse och vårt egna ego i att söka den egna vägen. Tro finns nog i mängd och massor, men...

Men ska Människosonen finna tro* på jorden när han kommer”? (Luk.18:8 SRB) .

Observera asterisken (*) i versen , för i grundtexten står det :*ordagrant: tron.

Det gör det ännu allvarligare då Han frågar: Ska Han alls finna TRON? Tron är i bestämd form, så det är inte vilken tro som helst, utan den sanna tron. Tron på den läran som Han undervisade sina lärjungar under sin tre och ett halvt år långa vandring här på vår jord. Tron som Han gav sina utvalda apostlar uppdrag att föra ut till jordens yttersta gräns. Den enda sanna tron.

Däremot varnar han och apostlarna om falska profeter i flera verser, varav den viktigaste:

Då svarade Jesus och sa till dem: Se upp så att ingen bedrar* er.”(*alt. övers.förför.), säger Jesus till sina lärjungar på en helt annan fråga de ställde honom. Det berättar hur viktigt det är det Han säger. ”Se till att ingen bedrar/förför er!”

Lärjungarna hade vandrat länge med Honom, sett hans mirakel, lyssnat på hans lärdomar. Ändå måste han uppmana dem att vara på nogsam vakt. Och inte bara det.

Det är på deras (och vårt) egna ansvar att att se till att ingen bedrar/förför dem (och oss).

Det är ingalunda någon lätt uppgift Han ger oss i denna uppmaning. Så hur kan vi följa den ?

Har vi andra medel än Guds sanna ord till det? Kan vi mer än läsa Bibeln?

Absolut! Vi kan be Gud om ledning om Hans vilja i kunskap, visdom och förstånd . Allt i Jesu Kristi namn. (Kol.1:9 och Jak.1:5)

För:

”För sådana som falskt utger sig för att vara Kristus och falska profeter ska uppstå, och de ska göra tecken och under, för att om möjligt förvilla också* de utvalda.” (Mark.13:22)

”Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det bland er kommer att finnas falska lärare, som smyger in förödande falska läror. De till och med förnekar Herren, som har köpt dem, och drar över sig själva plötsligt fördärv.” (2Petr.2:1)

Vi måste ställa oss frågan:” Om det redan under apostlarnas tid fanns falska profeter? Hur mycket mer ska då inte funnits och finns det fram till nu, då den onde fått verka i lönndom i 2000 år?

Jesu uppmaning ska vi alla ta på fullaste allvar. ”Och många falska profeter ska träda fram och bedra många.” (Mark 24:11)


Fotnot 1. Jesus frågade sina lärjungar i Mark 8:27 och Matt.16:13 ” Vem säger människorna att jag är?” En nog så viktig fråga. De i sin tur frågade folket. Svaren blev många. Få visste då vem Människosonen var. Frågan vi bör ännu ställa oss är :” Vet vi..på riktigt”?