44. Vart är du på väg, du sökande efter Gud?

 


”Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tro, saktmodighet, självbehärskning. Mot sådant är inte lagen.” skriver Paulus i Galaterbrevet 5:22-23.

Varför läser vi det inte om och om tills vi faktiskt förstår i våra hjärtan vad som dessa ord verkligen innebär. Att det är Gud, vår Faders, heliga ande vi talar om. Den ande som tagit plats hos en person, till Honom, omvänd människa. Att ingen annan kan få del av denna ande.

Inte heller finns det någon som kan ha en annan ande, hur lite och osynlig som helst, som kan bo i samma kropp utöver denna så tydligt tydliga beskrivning om vad Guds ande är, hos de som tror sej ha del av Faderns ande. I så fall skulle Paulus skrivit om det. Allt utöver detta är andra andars makt i den människa vi är. Så det finns anledning att se oss i spegeln, åtminstone mer än en gång.

Vi behöver inte söka länge i det huvudlösa utbud av religiösa läror innan vi märker hur långt från den ursprungliga skriften vi har blivit förda. Det pratas, predikas, sjungs om andlighet, ofta med självförverkligande som mål och mening. Ofta utan förankring i Guds egna ord, Bibeln.

Den ena karismatiska rörelsen efter den andra försöker locka oss till sina möten och församlingar med under och tecken med massmöten och hysteri.

Men hittar du saktmodighet där? Eller självbehärskning? Eller frid?

Om inte så ska du fråga dej själv om den sanna Gudens ande verkligen finns där? Det är ditt liv och din egen räddning som det gäller, så var noga. Ingen annan kan söka din väg. Valet är ditt och endast ditt.

Varför hoppa på nya tåg då det står tydligt skrivet: Så säger HERREN: "Ställ er vid vägarna och spana, fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så skall ni finna ro för era själar." Men de svarade: "Vi vill inte vandra på den."(Jeremia 6:16 SFB98).

Ställ dej frågan: Ska du göra som Jerusalems folk i Jeremia kap 6? "Vi vill inte vandra på den." Eller ska söka den goda vägen?

Fotnot 1. Saktmodig, dvs. den som på ett harmoniskt sätt förenar styrka som aldrig är obehärskad och mildhet som inte är vek.

Fotnot 2. Så var bor Gud ? Profeten Jesaja skriver det lika klart i 57:15:”Ty så här säger den Höge och Upphöjde som bebor evigheten, vars namn är Helig; jag bor på den höga och heliga platsen, men också med honom som innehar en ångerfull och ödmjukande ande, till att uppliva den ödmjukes ande, och för att uppliva de ångerfullas hjärta.